Octavia 1U Xenon, jakie żarówki do świateł drogowych?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bigor
    Classic
    • 2009
    • 4

Zamieszczone przez leonn
    Zamieszczone przez uli07
    To czy dany olej spelnia dana aprobate VW mozesz znalezc na butelce
    To że na butelce jakiegoś oleju producent zamieścił, że olej posiada jakąś aprobatę nie oznacza wcale, że ten olej ją faktycznie posiada, a nawet może się zdarzyć, że nigdy nie dostał oficjalnej aprobaty danego producenta, a na butelce jest :wink:
    W takim wypadku należy się posiłkować oficjalną listą sporządzoną przez VAG-a a dostępną w internecie. Nie, nie pamiętam dokładnie adresu.
  • ari38
    Drive
    • 2008
    • 49

Ostatnio zacząłem bawić się w regenerację lamp przednich i powiem, że uzyskany efekt jest zadowalający (płukanie, polerowanie + regeneracja odbłyśników xenonowych). Teraz pomyślałem o tym żeby jakoś usprawnić światła drogowe. Otóż xenony świecą bardzo ładnym światłem o kolorze zbliżonym do białego, jednak światła drogowe są żółte. Czy tak musi być, czy można wstawić jakieś inne żarówki żeby barwa światła była chociaż zbliżona do tej ze świateł drogowych? Oczywiście nie chcę żadnego kombinowania, utraty homologacji, zmieniania napięcia, przełączników, czy czcegoś w tym stylu.
    Laurin & Klement

Komentarz

• pekool
      Rider
      • 2012
      • 321
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

mozesz kupic sobie philipsa bluevision albo osram cool blue hyper white - te drugie tylko h7 mialem w astrze II i bylem z nich zadowolony, dawaly biale swiatlo, tylko uwazaj na podrobki made in PRC
      pekool

Komentarz

• ari38
        Drive
        • 2008
        • 49

OK, wygląda to fajnie, ale widzę, że są tam podane wartości mocy. W OSRAM Cool Blue Hyper H1 jest to 55W. Czy ma to jakieś znaczenie jeśli chodzi o prądnicę?
        Laurin & Klement

Komentarz

• Pixon
          Rider
          • 2013
          • 541
          • Fabia (NJ3)

Możesz napisać o samym procesie polerowania co nieco?

Ja ostatnio kupiłem filc, założyłem na wiertarkę dałem pastę polerską i tak sobie delikatnie z dużą ilością wody polerowałem z 30 minut żeby kloszy lamp nie spalić. Mowa oczywiście o lampach po O1 fl. Efekt był bez szału. Klosz w dotyku się lekko wygładził, ale jak był matowy, tak dalej jest. Obawiam się że to jest od środka już wypalony od panującej wewnątrz temperatury, ewentualnie ja coś źle zrobiłem.
          Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• pekool
            Rider
            • 2012
            • 321
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Pixon, ja polerowalem w swojej O1 i niewiele to poglo a wrecz zaszkodzilo, poniewaz jedna lampe przypalilem ale jest juz wymieniona na nowa uzywana i powiem, ze wyglada jak nowa i swieci o wiele lepiej od starej.
            ari38, standardowa moc to 55-60w nie polecam mocniejszych typu 70-100w poniewaz mozesz sobie przypalic odblysniki w lampach
            pekool

Komentarz

• ari38
              Drive
              • 2008
              • 49

Zamieszczone przez Pixon
              Możesz napisać o samym procesie polerowania co nieco?

Ja ostatnio kupiłem filc, założyłem na wiertarkę dałem pastę polerską i tak sobie delikatnie z dużą ilością wody polerowałem z 30 minut żeby kloszy lamp nie spalić. Mowa oczywiście o lampach po O1 fl. Efekt był bez szału. Klosz w dotyku się lekko wygładził, ale jak był matowy, tak dalej jest. Obawiam się że to jest od środka już wypalony od panującej wewnątrz temperatury, ewentualnie ja coś źle zrobiłem.
              Moze troche zle sie wyrazilem, Sam sie nie bawilem w regeneracje, a w wydawanie pieniedzy na nią, więc Ci raczej nie pomogę.

@Pixon, Dzięki, właśnie nie miałem pojęcia jaka jest standardowa. Zdecyduje się na OSRAMa Night breaker plus H1.
              Laurin & Klement

Komentarz

• Krzaq
                Rider
                • 2011
                • 257
                • Octavia I (1U2)
                • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Jakie założyłeś żarówki xenon stare czy dałeś nowe ?? Jeśli pamiętasz to podaj markę i temperaturę barwy świateł. Ja będę u siebie niedługo wymieniał odbłyśniki od xenonów na metalowe i chce wstawić nowe żarówy
                GEODETA - w razie potrzeby pisać

Komentarz

• ari38
                  Drive
                  • 2008
                  • 49

Zamieszczone przez Krzaq
                  Jakie założyłeś żarówki xenon stare czy dałeś nowe ?? Jeśli pamiętasz to podaj markę i temperaturę barwy świateł. Ja będę u siebie niedługo wymieniał odbłyśniki od xenonów na metalowe i chce wstawić nowe żarówy
                  Nowe, dokładnie takie z tego sklepu:

Laurin & Klement

Komentarz

• bishop
                    L&K
                    • 2012
                    • 1430

Zamieszczone przez ari38
                    OSRAM Cool Blue Hyper
                    Nie posiadają homologacji na drogę, i słabo świecą.

Komentarz

• pekool
                      Rider
                      • 2012
                      • 321
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

pekool

Komentarz

• ari38
                        Drive
                        • 2008
                        • 49

Zamieszczone przez pekool
                        http://allegro.pl/d2s-xenarc-osram-66240-original-i3976001754.html
                        Jesteś pewien, że to oryginał? Sam nie jestem pewien co do tych, które kupiłem, chociaż to OEM, a ta cena z allegro to w ogóle kosmicznie mała, jak na wersję w kolorowym pudełku.

Zamieszczone przez bishop
                        Zamieszczone przez ari38
                        OSRAM Cool Blue Hyper
                        Nie posiadają homologacji na drogę, i słabo świecą.
                        A skąd wiadomo czy mają, czy nie? Na różnych aukcjach i w sklepach piszą jakieś takie podchwytliwe zwroty typu: "homologacja E", "homologacja OSRAM" itd.
                        Laurin & Klement

Komentarz

• pekool
                          Rider
                          • 2012
                          • 321
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ari38, tego nigdy nie wiadomo, raz kupilem zarowki osrama i byly niestety chinczyki. Teraz wiekszosc producentow robi swoje produkty w Chinach... bo taniej
                          pekool

Komentarz

• bishop
                            L&K
                            • 2012
                            • 1430

Zamieszczone przez ari38
                            A skąd wiadomo czy mają, czy nie? Na różnych aukcjach i w sklepach piszą jakieś takie podchwytliwe zwroty typu: "homologacja E", "homologacja OSRAM" itd.
                            Sam napisałeś," podchwytliwe zwroty" i dobrze kojarzysz :szeroki_usmiech , na opakowaniu H4 , które kupiłem było "only off road"

Nawet jabky miały homologację to i tak świecą dużo gorzej od zwykłych, i ja już ich nie kupię.

Komentarz

• ari38
                              Drive
                              • 2008
                              • 49

Zamieszczone przez bishop
                              Zamieszczone przez ari38
                              Sam napisałeś," podchwytliwe zwroty" i dobrze kojarzysz :szeroki_usmiech , na opakowaniu H4 , które kupiłem było "only off road"

Nawet jabky miały homologację to i tak świecą dużo gorzej od zwykłych, i ja już ich nie kupię.
                              Skąd w takim razie mieć pewność za jakie żarówki mnie misiaki nie zczyszczą? Czy nie da się mieć białego światła świateł drogowych i żyć zgodnie z prawem?
                              Laurin & Klement

Komentarz

• pekool
                                Rider
                                • 2012
                                • 321
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ja oststnio kupilem philipsy H4 blue vision ultra + i trafily mi sie made in poland (wyprodukowane gdzies kolo Łodzi) jestem z nich zadowolony, ladnie swieca
                                pekool

Komentarz

• bishop
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1430

Zamieszczone przez ari38
                                  Skąd w takim razie mieć pewność za jakie żarówki mnie misiaki nie zczyszczą?
                                  Miśki Ci nic nie zrobią, na żarówkach nie masz nic wymalowane, problemy mogą być w razie kolizji, wypadku ,stłuczki z b.drogim pojazdem, jego prawnik lub firma może szukac dziury w całym, abyś to Ty zaplcił za wszystko mimo, że nie zawiniłeś
                                  Dyskusję w temacie zacząłem , bo zobaczyłem twój wpis, ...ale chyba już nieaktualny. :idea:

Zamieszczone przez ari38
                                  Oczywiście nie chcę żadnego kombinowania, utraty homologacji, zmieniania napięcia, przełączników, czy czcegoś w tym stylu.
                                  Skoncentruj się na wpisie one słabo oświetlały drogę

Komentarz

• ari38
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 49

Wymieniłem żarówki H1 na OSRAM Night Breaker Ultimate. Nie wiedziałem, że to może dać aż taką różnicę, jadąc po nocy jest po prostu jak w dzień, idealnie białe światło, widać wszystko pięknie. Bardzo polecam.
                                    Laurin & Klement

Komentarz

Pracuję...